مساجد
- توضیحات
- منتشر شده در دوشنبه, 01 فروردين 843 14:09
- نوشته شده توسط مدیر
در تاریخ حسن آباد مساجد زیادی باید باشد که غبار تاریخ بر اطلاعات آن نشسته است؛ اما مساجدی که تاکنون شناسائی شده اند، عبارتند از:
1- مسجدی در نقطه میانی روستا که بزرگان حسن آبادی از پدران خود از این مکان مقدس ياد می کنند و تاريخ آن به قرن نهم هجري مي رسد؛ وجود مسجد در اين تاريخ نشان از جمعيت زياد روستا دارد زيرا ما در هيچ روستائي در اين تاريخ مسجد سراغ نداريم. این مسجد به علت هجوم شن های روان به زیر خاک رفت و بعدها متدینین بر روی تپه حاصل از این شن ها نماز می گذاردند. هم اکنون در مکان آن مسجد خانه ای بنا شده است.
سنگ لوحی از تربت خالص در این مسجد بوده که تاریخ نوشته آن ، قرن نهم هجری را نشان می دهد ، این سنگ قیمتی و ارزشمند به مسجدی که بعدها ساخته شد منتقل گردید؛ عده ای هم که به دنبال گنج در پشت سنگ بوده اند باعث شده اند که این سنگ از وسط بشکند و به این اثر تاریخی لطمه ای بزرگ وارد گردد. هم اکنون این سنگ در ورودی مسجد بقیۀ الله عجل الله تعالي فرجه الشريف نصب می باشد.
2- مسجدي در اتاقي كوچك در كنار منزل احمد خان سهم الممالک در مسير قبرستاني كه امروزه فقط خرابه اي از آن موجود است، احتمالاً واقف اين مکان مرحوم كربلائي سيد ابوالقاسم تقوي بوده است زیرا مردم این مسجد را به نام ایشان مي شناسند.
3- «مسجدو» ؛ (مسجد کوچک در گویش حسن آبادی) این مسجد در جوار حمام قدیمی روستا قرار داشته است و فلسفه ساخت آن برای استفاده نمازگزاران در موقع ضرورت بوده است. بعد از انقلاب هم مدتی در آن کلاسهای فرهنگی و مذهبی دائر بود و کتابخانه روستا نیز در آن جا قرار داشت.
4- مسجد زیبا و بزرگ خشتی با ستون های قطور در وسط روستا با درب چوبی در ورودی آن و یک حلقه چاه و حوضی در وسط حیاط مسجد و زیلو هائی که مسجد با آن مفروش شده بود ، محل بافت اين زيلوها ميبد يزد بود چون در حاشیه يكي از آن ها تاریخ بافت منقوش و چنين نوشته شده است :
«حاجی الحرمین الشریفین حاجی علی اکبر ولد مرحوم محمد حسن آبادی، این زیلو را در مسجد قریه مذکوره وقف و بیرون برنده و خلاف کننده ملعون است تحریراً فی شهر رجب المرجب سنه 1212» .
بزرگان زیادی چون مرحوم قاضی ، شیخ جواد صلح آبادوئی ، شیخ الرئیس ، شیخ محمد تویه درواری ، مرحوم آیت الله شیخ غلامحسین خیری ورکیانی و ... در این مسجد به وعظ و خطابه پرداختند. مؤذن این مکان مقدس در سالهای طولانی مرحوم «حاج محمد حسن عباسیان» بوده که یاد و خاطره اش گرامی باد.
مرحوم حاج محمد حسن عباسیان ، بانیِ این مسجد را فردی به نام «کاظم خان» می دانست که بعد از ساخت این بنا به مازندران مهاجرت نمود و فقط یکبار بعد از 27 سال از بنای مسجد به حسن آباد برگشته و دوباره به گرگان مراجعت کرده است.
بعدها این مسجد توسط حاج سلیمان و مرحوم حاج میرزا علی نقی که هر دو از اهالی حسن آباد بودند در 3 مرحله تعمیر گردید و آخرین بار نیز توسط مرحوم حاج محمد حسن عباسیان سفید کاری در آن صورت گرفت . این مسجد که مساحتی معادل 200 متر مربع داشت در سال 1377 شمسی جهت تجدید بنا تخریب گردید.
5- مسجد بقیۀ الله(عجل الله تعالی فرجه الشریف)
بنای این مسجد در زمینی به مساحت 1300 متر مربع در سال 1378 شمسی در مکان مسجد سابق روستا با خرید زمین های اطراف آغاز گردید. ساخت این مسجد که شامل شبستان اصلی ، سالن اجتماعات ، شبستان خواهران ، سرویس های بهداشتی ، موتور خانه و... می باشد در شهریور 1384 شمسی مصادف با نیمه شعبان سال 1426 قمری به پایان رسید. هزینه ساخت این مسجد با شکوه و کم نظیر 3/900/000/000 ریال گردیده که با کمکهای مردم و دولت و همت آقایان حاج اکبر عباسیان و فرزند او حاج محمد عباسیان بنا شد. به یقین مردم قدر شناس و با انصاف تلاشهای شبانه روزی آقای حاج محمد عباسیان را در این 6 سال فراموش نخواهند نمود.